Så här skriver du dina SJ-biljetter till ditt NTAG216-chip

SJ var det första företaget i Sverige som officiellt började acceptera att man använde sitt chip istället för pappersbiljetter för att resa i SJ-trafiken. Alla som har ett SJ-prionummer och ett chip i handen som fungerar på 13,56 MHz frekvensen kan skriva över sitt prionummer på sitt chip och därmed använda chippet som färdbevis. I denna guide går vi igenom hur man skriver över sitt SJ-prionummer på ett NTAG216-chip.

Det du behöver för att kunna använda ditt chip som färdbevis hos SJ är ett SJ-prionummer, ett NTAG216-chip i handen och en Android-telefon som har tillräckligt stark signal för att kunna skriva till ditt chip. De flesta Android-telefoner idag kan skriva till chippen. Tänk på att man inte automatiskt får ett SJ-prionummer när man registrerar ett konto hos SJ, utan man måste separat ansöka om ett prionummer.

Det första steget är att ladda ned och installera appen SJ Labs. Öppna sedan appen och välj Chipp-biljett.

Tyck sedan på Testa Chipp-biljett. Om du inte redan har loggat in kommer du komma till en inloggningsruta. Logga in med dina inloggningsuppgifter som du använder för ditt SJ-konto. Om NFC inte är aktiverat på mobilen får du ett meddelande om att aktivera NFC. Sedan kommer du till en skärm där du kan välja att antingen skriva till chippet eller kontrollera att SJ-prionumret skrivits till chippet.

Så fort du trycker på knappen Skriv till chipp försöker appen skriva SJ-prionumret till ditt chip. Lägga mobiltelefonen på ditt chip och för runt mobilen sakta på handen tills du får ett meddelande om att appen lyckades skriva till ditt chip.

Några tips ifall appen inte hittar chippet.

  1. Håll mobiltelefonen parallellt med chippets längd. Formen på chippet gör att det går lättare att läsa och skriva till chippet om mobiltelefonen hålls parallellt med chippet.
  2. Se till att du vet exakt vart på mobilen NFC-läsaren är placerad. Du måste träffa chippet exakt på läsaren för att det ska fungera.

Efter att appen lyckats skriva prionumret till chippet kan du testa att kontrollera om appen även kan hitta numret på chippet. Tryck på knappen Kontrollera chipp och läs av chippet. Du ska få ett meddelande om appen lyckades läsa av prionumret.

Nu kan du använda ditt chip som färdbevis när du reser med SJ. När konduktören kommer för att kontrollera din biljett ber du konduktören att läsa av ditt chip med läsaren som de brukar ha med sig. För säkerhets skull rekommenderar vi att man även är beredd att visa QR-koden i mobiltelefonen. Det är inte alla konduktörer som vet hur chip-biljetten fungerar, vissa brukar inte alltid ha med en NFC-läsare när de kontrollerar biljetter och vi har även hört att vissa inte accepterar att biljetten ligger på chippet (även fast det godkänts av SJs ledning att man får använda chippet som färdbevis).