Läsa chip med iPhone

Både Androidtelefoner och iPhones (från iPhone 7 och framåt) har inbyggda NFC-läsare som kan användas för att läsa NFC-chip. iPhone har sina läsare placerade uppe till höger på telefonens baksida - i princip spegelvänt från kameras position. Läsarens position på Androidtelefoner skiljer sig åt mellan olika modeller så där får man ofta testa sig fram.

Chip placerat på iPhones läsare

Till skillnad från Androidtelefoner, som både kan läsa och skriva till NFC-chip, kan iPhoneanvändare bara läsa NFC men inte skriva. De iPhoneanvändare som vill skriva till sina chip måste använda en extern läsare som kopplas till en dator. Läs mer om det i vår guide. Däremot finns det inget stöd för RFID utan det måste läsas med annan utrustning.

Kriterier för att kunna läsa

Förr höll Apple läsfunktionen låst på sina telefoner trots att vissa modeller hade NFC-läsare inbyggda (äldre versioner av iPhone saknar NFC-läsare helt), men de ändrade på det i samband med en uppdatering av sitt operativsystem. Med iPhones versioner XS, XS Max och XR kan man läsa av inlagt innehåll på chip utan att installera någon extern app. Allt som krävs är att man håller telefonens läsare över chippet så får man upp en pushnotis med chippets innehåll.

Skannat chip visar hemsida som pushnotis

För att läsa NFC-chip med äldre versioner av iPhone krävs följande:

- En iPhone 7 eller senare modell

- iOS 11 eller senare version

- En extern app (för äldre versioner än XS, XS Max och XR)

Appar för iPhone

Vi brukar generellt rekommendera appen GoToTags för iPhonebruk. Appen är gratis och kan enkelt laddas ner på App Store.

Appen GoToTags

NFC TagInfo by NXP är ett annat alternativ men i och med att den presenterar siffror i det hexadecimala talsystemet kan appen ibland vara otymplig, exempelvis i de fall man som använder vill få fram chippets unika ID-nummer.

Få fram chippets ID-nummer

För att ett chip ska fungera med bland annat passersystem krävs det att chippets unika ID läggs in i en databas, och på så sätt blir chippet behörigt. Detta sker enklast genom att man lägger chippet direkt på en läsare, men ibland finns det tillfällen då det är smidigare att skicka över informationen från distans - i dessa fall behöver man då få fram sitt chips unika ID. För att få ID-numret behöver man:

1 ) Öppna appen och trycka på ikonen nere till vänster så att läsfunktionen startas.

Skanna med GoToTags

2 ) Lägga läsaren på chippet. När chippet har identifierats får man fram en bekräftelse på detta.

Skannat chip
Chippets ID-nummer

Ligger däremot annan information på chippet (som exempelvis en hemsida) spelar det ingen roll vilken app som används i och med att hemsidan öppnas automatiskt.