Använd NFC-läsaren ACR122U med en Mac-dator

Om du är en iPhone-användare kan du förvisso läsa chippet med en iPhone 7, 8 eller X med iOS 11, men du kommer inte kunna skriva till chippet.

Ett alternativ till att jaga kompisar med Android-telefoner är att koppla en NFC-läsare till din Mac och därmed kan du läsa och skriva till ditt chip med NFC-läsaren istället. Observera att när vi talar om “NFC-läsare” menar vi utrustning som både kan läsa av chippen, men även skriva till dem.

Vi rekommenderar NFC-läsaren ACR122U eftersom den fungerar väldigt bra med NFC-chip. NFC-läsaren ACR122U går att köpa i vår webbutik.

Installera mjukvara från NFC IDEAS

Förutom NFC-läsaren ACR122U behöver du även mjukvaran från NFC IDEAS. Du installerar den från App Store. I App Store sök på “NFC IDEAS” och installera programmet.

Öppna sedan programmet och koppla in din NFC-läsare. I rullisten i programmet ska det stå namnet på läsaren.

Läs av chippet

För att läsa av chippet behöver du bara lägga handen på läsaren. Tänk på att läsaren har en eller några få sweet spots där den känner av chippet. Så om läsaren inte känner av ditt chip på en gång ska du sakta röra runt handen över läsaren tills läsaren ger ifrån sig ett pip. Då vet du också var läsarens sweet spot finns. De brukar finnas längst ned, längst upp eller i mitten av läsaren. På ACR122U finns det sweet spots längst ned och i mitten av läsaren.

Skriv information till chippet

För att skriva information till chippet klicka på fliken Manage Tags och välj New Tag. Rutan i bilden nedan öppnas upp. Det ger dig möjligheten att skriva rad olika typer av data till chippet.

De mest användbara för en vanlig användare är “Phone Number”, “Plain text”, “Text Message” och “URI”. Med dessa kan man få en mobiltelefon att reagera på olika sätt beroende på vilket alternativ man väljer. Till exempel om man väljer att skriva en “URI” så skriver man in en webbadress som man vill att mobiltelefonen ska öppna automatiskt i webbläsaren när mobiltelefonen läser av chippet. På samma sätt om man skriver till ett telefonnummer och lägger mobilen på handen öppnar mobilen telefonen med numret i rutan, så att man bara behöver trycka på ringknappen.

Välj vilken typ av data du vill skriva och skriv in själva texten i rutan längst ned.

Klicka sen på “Ok”-knappen. Nu hamnar den posten i huvudfönstret i programmet. Klicka på posten du vill skriva till chippet så posten är markerad.

Radera information från chippet

Vi rekommenderar i dagsläget inte att man använder programmets funktion för att radera informationen från chippet eftersom det inte raderar informationen på det sättet man tror, och det finns enstaka personer som av okänd anledning råkat låsa sina chip när de försökt radera informationen på sina chip med annan mjukvara än NFC IDEAS. Att låsa sitt chip innebär att man kan läsa informationen på chippet, men man kan inte skriva till det längre.

Tills det har närmare utretts varför chippet låser sig rekommenderar vi inte att man raderar informationen på chippet.