Skötselråd för chippade

Det är en hel del människor som chippar sig nu och det kan vara bra att veta vad man ska tänka på direkt efter att man har chippat sig vad gäller såret och hur chippet beter sig de första dagarna och veckorna.

För det första blir det såklart väldigt ömt och det kan bli svullet, inte så att det direkt syns men försöker man greppa något hårt eller greppa något som är tungt kommer man känna en smärta i handen som definitivt gör det svårt att hålla kvar greppet. Så att styrketräna de första dagarna där man behöver greppa tunga vikter kommer bli svårt. Det är speciellt de två första dagarna kan det göra ont att greppa saker som man behöver greppa hårt. Efter det kommer det kännas ömt i upp till två veckor men man kommer inte känna någon smärta som kommer göra det svårt att greppa saker. Efter cirka två veckor kommer man inte känna av chippet alls. Om svullnaden inte börjat lägga sig efter en vecka bör man uppsöka vård.

Såret efter insättning av chip

Så här såg chippet ut för mig cirka 24 timmar efter insättningen.

Man bör också vet att chippet högst troligen kommer flytta på sig upp till nån centimeter efter att det har satts in. Den hittar en sweet spot och stannar där permanent. Det är för väldigt få personer som chippet inte flyttar på sig alls. Det finns vissa som ger rådet att man ska ta det lugnt, inte träna och inte greppa tunga saker på en till två veckor eftersom chippet flyttar på sig men detta är inget vi har märkt att det stämmer. Chippet flyttar sig upp till nån centimeter för de flesta som chippar sig, vare sig man tar det lugnt eller inte. Sätter man chippet i höger hand kan det till och med vara skönt om chippet rör sig bakåt lite så att folk inte trycker på det när man hälsar och tar i hand.

Placering av insatt chip

Det här är dagen efter att chippet sattes in och jag spänner handen för att visa vart chippet är någonstans i handen. Den låg precis efter insättningshålet men idag ligger den cirka en centimeter bakåt, men det passar mig bättre då jag kan hälsa och ta folk i handen utan att de klämmer på chippet.

När chippet rört sig och hittat sin sweet spot kommer det bildas vävnad runt chippet efter några veckor som gör att chippet inte kan röra på sig mer. Det kan finnas ett undantag från detta dock och det är om man sätter in 125 kHz-chippet. Det chippet saknar den egenskapen som krävs för att det ska bildas vävnad runt chippet. Det är medvetet från producenten för att om det inte bildas vävnad runt chippet blir det enklare att ta ut chippet. Men när det inte bildas vävnad runt chippet kan chippet röra sig fram och tillbaka några millimeter. Det är dock inte säkert att den ens gör det, och om den gör det är det inget farligt.

Det kan ta upp till ett år innan det slutgiltiga ärret har formats.

Plåstret som sätts på kan man ta bort dagen efter att man chippat sig, och om det inte ser ut som att såret kan börja blöda igen behöver man inte göra åt mer, men om det ser ut som att det kan börja blöda igen så kan man sätta på ett nytt plåster.

 

NFC-läsaren ACR122U nu i webbutiken

Vi försöker hålla innehållet i webbutiken relevant och vi har märkt att av de som är chippade och vill leka med en egen läsare hemma ofta väljer NFC-läsaren ACR122U. Vi använder själva denna läsare och har mycket bra erfarenheter av den. Den kopplas till en dator (även Raspberry Pi funkar med läsaren). Sedan kan man antingen utveckla egen mjukvara som kommunicerar mot chippet eller så kan man ladda ner mjukvara för att använda med läsaren.

Vi har nu tagit in en mindre mängd av denna läsare som vi har lagt upp i webbutiken. Den funkar bara med 13,56 MHz-chippet, även fast det finns en sweet spot på läsaren som fungerar bäst med chippet.

Vi jobbar även på några guider för hur man kan använda den här läsaren för olika saker som vi lägger upp här i bloggen under våren.

125kHz-chip i webbutiken

Det vi rekommenderar alla som vill chippa sig är att testa vilket chip man behöver för det man tänkt använda chippet till och om signalstyrkan från läsaren är tillräckligt stark för att känna av chippet. Signalstyrkan på 125 kHz-chippet är aldrig ett problem, men om läsaren är en 13,56 kHz-läsare med för svag signal som inte ger utslag när man håller fram ett chip så är det omöjligt att avgöra om det är en 13,56 MHz-läsare med för svag signal eller om det är en 125 kHz-läsare. Vi har lyckats få in en mindre mängd 125 kHz-chip som vi kan sälja som lösa chip utan injektorn som man använda för att testa vilken teknik en läsare använder.

Chippet är en EM4305 som är konfigurerad som en EM4200. Storleken är som vanligt 2x12mm.

Så här använder du ditt chip som SJ-biljett

Nu har SJ hoppat på tåget (hehe) och experimenterar med att låta tågbiljetten ligga på chippet. Det är fortfarande på experimentstadie, men det går faktiskt att lägga sin biljett på chippet som vanlig resenär redan nu. Här beskriver vi hur gör för att använda ditt chip som tågbiljett. Den här metoden verkar bara skriva till SJ Prio-numret till chippet och sedan kan man läsa detta nummer från chippet. Det är därför högst osäkert om det skulle tillåtas på en riktig tågresa, så ta med dig en riktig biljett för säkerhets skull.

1. Skapa konto på SJ Prio.

Om du inte har ett SJ Prio-konto behöver du skaffa ett. Det gör du här.

2. Ladda ned appen SJ Labs

Ladda ned appen SJ Labs från Google Play. Kom ihåg att det inte funkar på iPhone-telefoner eftersom Apple har gjort NFC-läsaren på iPhone otillgänglig för utvecklare.

3. Öppna appen och logga in

Läs igenom introduktionstexten. Sedan kommer du till fönstret i bilden nedan. Välj Chipp-biljett.

 

Om du inte är inloggad i SJ Prio-kontot från mobilen kommer du till en ruta som ber dig logga in och efter att du har loggat in kommer du till följande fönster.

4. Skriv SJ Prio-numret till chippet

Tryck på Testa Chipp-biljett och sedan Skriv till chipp och håll mobilen över chippet. Du kommer troligen behöva justera positionen av mobilen över chippet för att mobilens NFC-läsare ska kunna hitta chippet. När SJ Prio-numret har skrivits över till chippet får du följande meddelande och sedan är det klart.

5. Testa att det fungerar

Tryck på Kontrollera chipp och håll mobilen över chippet igen för att testa om det fungerar.

På besök hos Stratiteq och Acando

För några veckor sedan var vi i Malmö och besökte företagen Stratiteq och Acando på deras respektive interna events. Stratiteq besökte vi Digital B2B-dagen och chippade 14 stycken av deltagarna. På Acando höll vi ett uppskattat föredrag om biohacking och chippen och sedan chippade vi 16 stycken av deras anställda, där vissa satte in båda chippen.

Tack för att vi fick besöka både Stratiteq och Acando i Malmö!

På de här platserna funkar chippen

Senast uppdaterad: 2018-05-19

Jag får ofta frågan om vilka ställen man kan använda chippen, så här kommer en lista som jag ska försöka hålla så uppdaterad som möjligt. Jag lägger också in ställen som av en eller annan anledning inte har fullt stöd för chippen (än).

Allmänt

Passersystem på kontor och i bostadshus: Chippen funkar bäst för att användas med passersystemen som finns på kontor och i bostadshus. Speciellt om tekniken som används i access-systemet är 125 kHz så är du good to go. Den andra tekniken 13.56 Mhz funkar men signalen från läsaren kan vara för svag. Kontrollera gärna att systemet i din byggnad är 13,56 MHz och om det har tillräckligt stark signal för att känna av chippet. Behöver du ett chip att testa med kan du köpa ett här.

Transport

SAS: Om man är guld eller diamantmedlem (alltså företagskund) hos SAS får man ett klistermärke med NFC-tekniken på som gör att man kan blippa sig förbi gaten. Detta klistermärke kan bytas ut mot chippet. Det finns inget officiellt stöd hos företaget för att få göra detta så man måste jaga rätt på rätt person för att få det gjort. Finns ingen garanti för att det funkar och vad jag har förstått det som så funkar det sådär. Men det har gjorts ett proof-of-concept.

Läs mer i kommentaren nedan av Daniel för en närmare redogörelse av hur det funkar med SAS.

SL: Har öppnat för att man ska kunna använda chippet i framtiden för att kunna öppna grindarna. Men det finns ett par tekniska hinder som gör att det kan dröja längre än de 2-3 år som det har pratats om.

Uppdatering för SL: Vi har var i kontakt med SL i februari 2018 och de meddelade då att de inte kommer jobba vidare för att lösa det så att chippet fungerar i SL-trafiken. Chippet innehåller inte rätt säkerhetslösningar för att SL ska kunna godkänna chippet som biljett.

UL: Har öppnat för att man ska kunna använda ett chip i framtiden i kollektivtrafiken i Uppsala län. Måste lösa tekniken och säkerheten innan det kan bli av och det verkar inte vara en enkel nöt att knäcka.

SJ: Har börjat experimentera med att chippet ska kunna fungera som tågbiljett. Har genomfört ett proof-of-concept och lagt in funktionen i appen SJ Labs. De har även skickat ut det via sina interna kommunikationskanaler att de experimenterar med detta så personalen borde känna till detta. Är man sugen på att testa kan man läsa hur det går till att lägga biljetten i chippet här.

Sunfleet: Använder ett system som möjligen kan funka med chippet. Men kan ha samma problem som SL att det finns vissa tekniska begränsningar som gör det svårt att få det att funka. Det finns anställda i företaget som borde veta att det finns intresse bland chippade att använda sina chip istället för korten.

Gym och idrott

SATS: Det finns inget officiellt stöd från företaget från chippen och därför kan man inte förvänta sig att det kommer funka. Men det funkar på vissa centers för vissa chippade medan det inte funkar alls på andra centers. Funkar det sämre eller inte alls så är det för att signalen från läsaren är för svag. Det går att stärka signalen men det behövs en tekniker med en speciell nyckel för att öppna läsaren. Vi står i kontakt med företaget och pushar dem att stärka signalen på läsarna. Men att signalen stärks är ingen garanti för att det kommer funka.

Det är relativt okänt hur chippet funkar på övriga gym men det finns en början till en lista för hur chippet funkar på övriga gymkedjor här.

Kristianstad Arena, där IFK Kristianstad har sin hemma bas, har meddelat att säsongskortet kommer erbjudas på chippet. Specifikt måste man har 125 kHz-chippet.

Dörrlåssystem

De låssystem som finns listade här är sådana som är utvecklade för konsumenter. Alltså relativt enkla att installera utan krav på kabeldragning eftersom de drivs med batterier. Tänk på att ett byte av lås kan påverka din hemförsäkring. Kolla med ditt försäkringsbolag innan du byter. Generellt behöver låssystemet vara godkänt av Stöldskyddsföreningen för att din försäkring inte ska bli ogiltigt.

ID Lock – Svenska distributörer finns men jag kan inte hitta att de är godkända av Stöldskyddsföreningen. ID Lock släppte en ny version av sitt  låssystem under början av 2018 som kallas för ID Lock 150 och som fungerar med 13,56 MHz-chippet.

Yale dooman från Assa Abloy: Denna är bland de mest efterfrågade bland chippade men den funkar inte med chippen. Assa Abloy använder förvisso 13.56 Mhz-tekniken men de använder även kryptering av informationen på chippen, vilket gör att man måste sätta in ett chip som inte finns som implanterbar form. Dessutom ställer kryptering till det på andra sätt också. Assa har inte heller visat nåt större intresse för chippen. Allt som allt ser det ganska mörkt ut med Assas låsssytem.

Mobiltelefoner

Man kan använda sin mobiltelefon för att skriva information till vissa typerna av chippen och även läsa information från dem. Med mobiltelefoner kan man även programmera chippen till att till exempel ringa ett nummer, öppna en specifik webbsida och så vidare när man lägger mobilen på chippet. Det här funktionerna funkar bara med 13.56 Mhz-chippet (NATG216). Kan även användas för att logga in på mobilen.

Apples produkter: Tekniken för att läsa och skriva finns inbyggt och nyligen öppnade Apple upp NFC-läsaren så det får att läsa chippen, men det går fortfarande inte att skriva till chippet. En lista på iPhone-modeller som har testats med chippet finns nedan.

  • iPhone 8 (bara läsa)
  • iPhone 10 (bara läsa)

Android: Alla modeller med NFC-tekniken ska fungera. NFC finns inbyggt i alla Android-modeller sen cirka 3-4 år tillbaka. Däremot kan signalen från vissa telefoner vara för svaga för att känna av chippet. Här är en lista på mobiltelefoner som vi säkert vet fungerar (bra) med chippet.

  • Samsung Galaxy S5 (troligen bästa mobil-telefonen för att skriva och läsa till chippen)
  • Samsung Galaxy S8
  • Samsung Galaxy J5
  • Google Pixel
  • LG Nexus 5
  • Sony Xperia X Compact

Här är en lista på mobiltelefoner som inte funkar med chippet:

  • Honor 8

Appar

Vill man skriva och/eller läsa information från chippen finns det några olika appar att välja mellan. De vanligaste apparna är TagWriter (bara för Android) och GotoTags (både Android och iPhone).

Med appen TagInfo (både Android och iPhone)

USB-läsare

Det finns USB-läsare som man kan köpa och koppla till sin dator för logga in på datorn med chippet. USB-läsare används i övrigt mest av utvecklare och tekniker som utvecklar mjukvara och tjänster för NFC/RFID-produkter. Här är en lista på USB-läsare som fungerar med chippen (NTAG216).

Övrigt

Betalningar: Samma problem som SL. Tekniska begränsningar gör det svårt att använda chippen istället för betalkort. Dessutom måste bankerna godkänna det hela.

Det här är senaste trenden med chippen

Jag skrev en trend-rapport om chippen i slutet av maj senast. Trenden då var att folk som ville ha chip ville också kunna göra nåt med chippen och färre vill chippa sig bara för att det är coolt. Den trenden håller fortfarande i sig. Det finns några som chippar sig bara för att det är coolt, men de flesta vill lösa ett vardagsproblem.

Redan då påpekade jag att det största problemet är att det finns två standarder, och många som mer eller mindre spontanchippat sig har lärt sig den jobbiga vägen att 13.56 Mhz-chippen sällan fungerar med passersystemen. Jag visste bara inte hur stor vikt det hade att chippade och de som vill chippa sig lärt sig att passersystem använder ett annat system. För efterfrågan på 124 kHz-chippen har ökat rejält. Jag skulle nog säga att efterfrågan på respektive chip-standard snart är uppe i 50% vardera, från att ha varit 90% till fördel för 13.56 Mhz-standarden.

Även om 125 kHz-standarden alltså är en äldre standard så verkar den finnas kvar i över 90% av bostadshusen och kontoren (om jag får använda magkänsla). Och de systemen kommer inte bytas ut någon gång snart. Så om man bara vill komma in på kontoret och inte bryr sig om SATS så kan man lika gärna endast välja att sätta in 125 kHz-chippet. Vill man även få tillgång till SATS har man inget annat val än sätta in båda. Nuförtiden brukar mellan 10%-25% av de som chippar sig på events sätta in båda, därför brukar vi erbjuda ett paketpris om man sätter in båda samtidigt.

Har man frågor, vill dela med sig av något eller löpande följa händelseutvecklingen av chippen rekommenderar vi vår Facebook-sida.

Lista på gymkedjor och vilket chip-system de använder

Senast uppdaterad: 2018-10-01

Bland vanligast förekommande frågorna är frågan om chippen går att användas på de olika gymkedjorna och vilken standard de olika företagen använder. Här är en lista på vad som är känt just nu. Lista kommer utökas allt eftersom vi lär oss mer.

1Life: Okänt
Balance: Okänt.
Fitness24seven: Mifare Classic. Inte känt om någon har testat att använda chippet istället för kortet. Borde dock fungera.
Friskis och Svettis: Okänt men det finns de som använder chippet på Friskis och Svettis.
Nordic Wellness: Mifare (troligen Classic). Flera personer har fått chippet att fungera.
SATS: Mifare Classic. Fungerar. Många beprövade fall. Gymmet som chippen troligen fungerar bäst hos och gymkedjan har uttryckt en del stöd för chippen på ledningsnivå.