Introduktion till smarta hem

Det smarta hemmets historia

Precis som våra mobiltelefoner, TV:n och andra prylar har internet lagt grunden för att våra hem ska kunna bli smarta. Ett smart hem är ett hem där de elektroniska prylarna kopplas till hemmets trådlösa nätverk och till internet, och därmed kan elektroniken kommunicera med varandra, men kan även styras från avlägsna platser via internet. Vägen till det smarta hemmet började när elektricitet blev standard i byggnader i början 1900-talet. Redan under 70-talet utvecklades den första tekniken som för att låta hemelektronik kommunicera med varandra. Själva kommunikationen skedde med radiovågor. Det man kunde göra med tekniken var till exempel att stänga av eller starta en maskin på avstånd, eller läsa av temperaturer och andra värden från sensorer. Än idag finns det produkter på marknaden som använder denna teknik.

Lösningar och system för smarta hem

Nuförtiden är valmöjligheterna många och man kan mixa och matcha sin elektronik nästan helt fritt. Det ena kan kan automatiskt styra det andra, och man kan själv manuellt kontrollera och styra alla prylar via sin mobiltelefon. Eller varför inte röststyra allt via röststyrning?

För att förenkla för gemene man att komma igång snabbt och enkelt finns det startpaket man kan köpa där det ingår allt man behöver för att komma igång med någon mindre aspekt av hemautomation. I sådana paket kan det ingå till exempel en brygga (ibland kallat en gateway) och några smarta lampor. En brygga är en central enhet som kontrollerar övriga enheter i det smarta hemmet. Philips Hue är inom sammanhanget ett välkänt varumärke där det ingår till exempel en brygga och några smarta lampor. Ett annat välkänt varumärke är svenska Telldus som säljer startpaket där det till exempel ingår en brygga och några smarta strömbrytare, som går att fjärrstyra för att till exempel tända och släcka lampor (även gamla dumma lampor). Telldus fokuserar på strömbrytare, men har man en Tellstick (som de kallar sin brygga) kan man även koppla på sensorer som till exempel termometer, fuktmätare och magneter som används i säkerhetslösningar.

Även IKEA har numera en serie produkter för det smarta hemmet som de kallar för Trådfri. I denna serie fokuserar IKEA på smarta lampor och konkurrerar därför med Philips Hue-serien. Skillnaden mellan Trådfri och Philips Hue är framför allt en fråga om pris och funktioner. Trådfri är billigare medan Philips Hue har bättre funktioner.

Koppla ihop produkter med Z-wave, Zigbee eller Homey

Förutom de tre varumärken som nämns här ovan finns en uppsjö av andra produkter och varumärken, men det fina med hur marknaden för smarta produkter har utvecklats är att man verkligen kan mixa och matcha produkter från olika företag. Dels går många produkter att koppla ihop med digitala assistenter som Google Home och Apples Siri, så att de går att kontrollera med röststyrning. Men det finns också två konkurrerande standarder som kallas för Z-wave och Zigbee, som finns inbyggda i nästan varenda pryl som finns för det smarta hemmet. Syftet med dessa två tekniker är att man ska kunna få elektronik att kunna kommunicera med varandra, även om de är tillverkade av olika företag. Z-wave finns inbyggd i fler produkter men stora välkända företag med eftertraktade produkter använder Zigbee, vilket kan göra att Zigbee kommer byggas in i fler produkter. Till exempel använder både Philips Hue och IKEAs Trådfri Zigbee, och därför kan man som konsument använda produkter både från Philips Hue och Trådfri, trots att de är konkurrerande produkter. Det bör dock nämnas att detta har tidigare inte fungerat eftersom IKEA och Philips implementerade Zigbee i sina produkter på olika sätt, som gjorde att deras respektive produkter inte kunde kopplas ihop ändå. Detta har lösts till viss grad och kommer fortsätta förbättras med tiden.

Därtill finns ett företag som heter Athome som har utvecklat en produkt som kallas för Homey. Hela syftet med Homey är att fungera som en brygga som kan koppla ihop all annan elektronik. Det har stöd för både Z-wave och Zigbee, men även för wifi och andra anslutnings- och kommunikationstekniker

Smarta lås och chippen

Vi som är chippade och letar efter saker som vi kan koppla våra chip till har en del möjligheter vad gäller att koppla våra chip mot det smarta hemmet. Den mest självklara prylen är det smarta elektroniska låset ID Lock från den norska tillverkaren med samma namn. ID Lock är ett lås som man installerar i företrädesvis villan eller sommarstugan och som kan låsas upp med nyckeltaggar, sifferkombinationer eller med ett chip-implantat. På den nordiska marknaden är ID Lock det enda elektroniska låset som är godkänt enligt SSF 3522 klass 3 och som går att låsa upp med ett NTAG216-chip. Assa Abloy har en konkurrerande produkt som kallas för Yale Doorman, men detta elektroniska lås funkar inte med något chip. En annan fördel med ID Lock är att det har stöd för Z-wave via en extra modul som går att köpa till låset, och därmed kan man koppla låset till resten av det smarta huset. Ett möjligt scenario är att när man lägger handen på låset och låser upp dörren så tänds även utvalda lampor i huset. Yale Doorman har inget ytterligare stöd för vare sig Z-wave eller Zigbee, utan det är låst till de tjänster för ett smartare hem som erbjuds av Verisure.

I övrigt finns det en del NFC-läsare för den som är lite mer teknisk och är beredd kavla upp ärmarna för att bygga sina egna lösningar. NFC-läsaren ACR122U funkar bra med NTAG216-chippet och man kan koppla läsaren till en dator eller en Raspberry Pi via USB. Man kan sedan skriva kod för att få läsaren att kommunicera med andra prylar via datorn eller Raspberry Pi:n. Vill man öka svårighetsgraden ytterligare ett snäpp men med fördelen att få mer kontroll över det man bygger så finns NFC-läsaren PN532 för Arduino som funkar väldigt bra med NTAG216-chippet. Man kan då till exempel koppla sin Arduino till ett elektromekaniskt lås (som till exempel en solenoid) och därmed kunna kontrollera låset med sitt chip. Andra tänkbara applikationer är att koppla läsaren mot en skärm som visar din personliga kalender när du lägger handen på läsaren (går även att bygga med ACR122U och Raspberry Pi), att säkra nån pryl eller maskin hemma så att den bara går att starta om du lägger din hand på läsaren eller ett kassaskåp som bara du kan öppna.

Det kan också nämnas att Homey har en inbyggd NFC-läsare, så man skulle i princip kunna styra sitt smarta hem via chippet och Homey. Vi har dock hittills inte haft möjlighet att bekräfta om Homey fungerar med implanterade chip, och vad som då skulle vara möjligt att göra.